Dziś jest: Niedziela 24 września 2017, imieniny: Gerarda i Teodora
Nowiny Przelewickiej Gminy
Czyste Powietrze
Włóczykije Pojezierza
Sesja Rady Przelewice
System gospodargki odpadami
Polska w liczbach

Obsługa techniczna
ALFA TV

Wydarzenia dotyczące ochrony zdrowia

Profilaktyka - kleszcze

 


Światowy Dzień Zdrowia - 7 kwietnia 2015

Bezpieczeństwo Żywności

Czy nasza żywność jest bezpieczna?
„Z pola na stół – uczyń jedzenie bezpiecznym” - to hasło przewodnie tegorocznych obchodów Światowego Dnia Zdrowia. Światowy Dzień Zdrowia jest obchodzony co roku 7 kwietnia, w rocznicę założenia Światowej Organizacji Zdrowia (WHO).

Jakość spożywanych pokarmów (ich świeżość, skład czy ewentualne zanieczyszczenie) znacząco wpływa na zdrowie ludzkości. Żywność, zawierająca szkodliwe bakterie, wirusy i pasożyty lub niebezpieczne chemiczne substancje, może być przyczyną wielu chorób, począwszy od biegunki aż do nowotworów. Według statystyk, skutki spożycia niebezpiecznych produktów żywnościowych są przyczyną śmierci 2 milionów ludzi rocznie, w tym również wielu dzieci.  

 

WHO opracowała 5 kluczy do bezpiecznej żywności, czyli zestaw praktycznych zaleceń dotyczących przygotowywania i przechowywania żywności:

Klucz 1: Utrzymuj czystość

Klucz 2: Oddzielaj żywność surową od ugotowanej

Klucz 3: Gotuj dokładnie

Klucz 4: Utrzymuj żywność w odpowiedniej temperaturze

Klucz 5: Używaj bezpiecznej wody i żywności

 

Co możesz zrobić?
Zbieraj informacje. Jak dużo wiesz o swoim jedzeniu?

  • Czytaj etykiety podczas robienia zakupów i przygotowywania posiłków.
  • Przechowuj żywność i przygotowuj posiłki w sposób bezpieczny
  • Podczas kontaktu z żywnością i przygotowywania posiłków postępuj zgodnie z zasadami WHO Pięć kroków do bezpieczniejszej żywności.
  • Unikaj przypalania podczas smażenia, grillowania i pieczenia żywności, ponieważ mogą wtedy powstawać toksyczne substancje chemiczne.
  • Znajdujące się w kuchni środki chemiczne przechowuj w bezpiecznym miejscu.
  • Nie wykorzystuj ponownie pojemników, w których wcześniej znajdowały się substancje chemiczne, do przechowywania żywności.
  • Podczas sprzedaży żywności na bazarach postępuj zgodnie z zasadami bezpiecznego obchodzenia się z żywnością.
  • Postępuj zgodnie z zasadami WHO pięciu kroków zapewniających uprawę bezpieczniejszych owoców i warzyw: przestrzegaj zasad higieny osobistej, chroń pola przed zanieczyszczeniem odchodami zwierząt, wykorzystuj oczyszczone ścieki zawierające fekalia, oceniaj i kontroluj zagrożenia związane z wodą do nawadniania, dbaj o to, aby maszyny do zbioru i przechowywania plonów były czyste i suche) w celu zmniejszenia skażenia mikrobiologicznego podczas uprawy owoców i warzyw dla swojej rodziny lub społeczności lokalnej.

Ucz osoby mieszkające w twoim pobliżu zdrowych praktyk

Informacje i materiały przygotowane przez Światową Organizacje Zdrowia są dostępne na stronie WHO http://www.who.un.org.pl/aktualnosci.php?news=144&wid=12&wai=&year=&back=%2F

 

Korzystanie z serwisu oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki. Nie pokazuj więcej tego powiadomienia