Dziś jest: Poniedziałek 29 maja 2017, imieniny: Teodozji i Magdaleny
Nowiny Przelewickiej Gminy
Czyste Powietrze
Włóczykije Pojezierza
Sesja Rady Przelewice
System gospodargki odpadami
Polska w liczbach

Obsługa techniczna
ALFA TV

Produkty Ireneusza Junga

FHU "Irgo" z Przelewic w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Pomorza Zachodniego

Kolejny uhonorowany producent żywności produkowanej tradycyjnymi metodami na naszym obszarze. 30 kwietnia 2014r., Członek Zarządu Województwa Zachodniopomorskiego Jarosław Rzepa spotkał się podczas konferencji prasowej z właścicielami dwóch przedsiębiorstw, które otrzymały z jego rąk certyfikaty Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Pomorza Zachodniego. Jedną z wyróżnionych firm była firma Pana Ireneusza Junga "IRGO" z Przelewic

Firma od lat produkuje wędliny. Do ich wyrobu stosuje tradycyjne metody, które sprawiają, że mają niepowtarzalny smak, zapach i wygląd. Ireneusz Jung był laureatem wielu konkursów kulinarnych, w tym Konkursu Kulinarnego "Smaki Pojezierza", w którym zajął pierwsze miejsce. Aktualnie trwa nabór zgłoszeń do tego konkursu. Jak widać, branie udziału w konkursach jest doskonałym początkiem promowania swoich wyrobów nie tylko w województwie zachodniopomorskim ale i w całej Polsce. Dzięki temu, Ireneusz Jung jedzie ze swoimi wędlinami w najbliższym czasie na Targi Polagra Food w Poznaniu. Z tego, co udało nam się ustalić, firma weźmie udział w tegorocznym konkursie kulinarnym "Smaki Pojezierza", którego finał odbędzie się 22 czerwca br. podczas Targów Inicjatyw Lokalnych i Awangardowych TILiA w Choszcznie. Zapowiada się zatem zacięta walka o pierwsze miejsce!

Dalsze informacje na strony: www.wzp.pl

Gratuluję faktu dołączenia do grona Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Pomorza Zachodniego. Nowi członkowie od lat słyną ze swoich produktów nie tylko w naszym regionie – mówił członek Zarządu Jarosław Rzepa wręczając dobrze znane, niebieskie tablice. Certyfikaty członkostwa w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Pomorze Zachodnie otrzymały: 
 

  1. Gospodarstwo Rolne Sebastian Piekarz z Kamieńca gm. Kołbaskowo, które jest producentem naturalnych soków owocowych, warzywnych i owocowo–warzywnych. Ze względu na gwarancję świeżości i brak konserwantów oraz wysoką jakość surowca użytego do produkcji soki te cieszą się ogromnym powodzeniem na rynku.
  2. FHU „IRGO” Ireneusz Jung z Przelewic - jest producentem wybornych wędlin. Receptury pochodzą ze zbiorów rodzinnych i są przekazywane z pokolenia na pokolenie.

Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Pomorza Zachodniego powstaje w ramach ogólnoeuropejskiej inicjatywy Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego. Jej członkami mogą zostać zarejestrowane w województwie zachodniopomorskim przedsiębiorstwa, które promują i rozpowszechniają lokalną żywność. Mogą to być: producenci surowców, przetwórcy żywności, restauracje i punkty gastronomiczne, sklepy farmerskie, hurtownicy i sprzedawcy detaliczni. Posługiwanie się logo sieci jest równoznaczne z gwarancją jakości oferowanych produktów, a także stanowi promocję dla przedsiębiorstw zarówno w Polsce, jak i w całej Europie. Przetwórcy żywności powinni wytwarzać produkty oparte w znacznym stopniu na surowcach produkowanych na Pomorzu Zachodnim oraz opisać w szczegółach klientom, jak wspomniane produkty zostały wytworzone.

Jesteśmy rodzinną firmą z Przelewic, istniejemy od 6 lat, mamy do zaoferowania kilka produktów wytwarzanych w sposób tradycyjny – mówił Ireneusz Jung, dodając, że receptury przekazywane są „z dziada, pradziada”. Magdalena Piekarz z Gospodarstwa Rolnego Sebastian Piekarz z Kamieńca (gm. Kołbaskowo) przybliżyła produkt, jakim są naturalne soki – obecnie mamy 9 produktów, wciąż wprowadzamy nowe. Nasze soki przygotowywane są bez konserwantów, bez cukru. Są to soki z jedno- i dwudniowym terminem przydatności do spożycia. Sprzedajemy 30 tys. butelek soku dziennie, a kiedyś było to tylko 300 sztuk – mówiła pani Magdalena.

Spotkanie było także okazją do podziękowania za wpisanie kolejnego produktu na Listę Produktów Tradycyjnych –  za Ziemniak wyszoborski. Wnioskodawczynią była Teresa Trojanowska, Przewodnicząca Krajowego Stowarzyszenia Kobiet Wiejskich Koło w Wyszeborzu. Ziemniak wyszoborski jest produktem nr 26 z Pomorza Zachodniego na Liście Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Źródło: http://www.liderpojezierza.pl


Statuetki dla promujących lokalne produkty

25 lutego 2014 r. podczas Sesji Rady Gminy Przelewice przewodniczący Rady Gminy Marian Świderski wraz z wiceprzewodniczącą Urszulą Andrzejczak wręczyli pani Ewie Kustosz i  panu Ireneuszowi Jung z Przelewic statuetki  za promowanie swoich produktów i Gminy Przelewice podczas Międzynarodowych Targów „Gruene Woche” (Zielony Tydzień), które odbyły się w styczniu br. w Berlinie. Osoby wyróżnione serdecznie podziękowały za statuetki i ze swej strony zapewniły o dalszej współpracy w tym kierunku.

Międzynarodowy Targi „Gruene Woche” to największe na świecie targi rolnictwa, żywności i ogrodnictwa, które odbywają się co roku na terenie Targów Berlińskich. Przez 10 dni wielu wystawców z różnych krajów, w tym z Polski prezentowało swoje lokalne produkty. Na stoisku województwa zachodniopomorskiego pojawiły się wyroby wytwarzane według oryginalnych receptur z naszego regionu, w tym miody przelewickie Ewy i Olgierda Kustoszów oraz wyroby wędliniarskie Ireneusza Junga z Przelewic.

Anna Garzyńska

>>fotogaleria

 


Udziec wieprzowy wędzony Ireneusza Junga z Przelewic - najlepszym produktem regionu

Do  XIII edycji konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów 2013" zgłoszono 45 produktów. W kategorii "pochodzenia zwierzęcego" najlepszy okazał się "Udziec wieprzowy wędzony" Ireneusza Junga, właściciela Firmy Handlowo - Usługowej IRGO w Przelewicach. Produkt ten wytwarzany jest tradycyjnymi metodami (bez konserwantów) i wędzony drzewem olchowym.
 

Konkurs odbywa się dwuetapowo. W pierwszym etapie w czasie finału wojewódzkiego, który odbył się 27 lipca br. podczas Jarmarku Jakubowego w Szczecinie wyłonieni zostali laureaci w czterech kategoriach: produktów pochodzenia roślinnego, zwierzęcego, napojów i produktów mieszanych oraz najlepsze dania i potrawy regionalne i tradycyjne. Drugi etap konkursu to wybór dokonany przez Krajową Kapitułę Konkursu – spośród produktów nominowanych w regionach oraz potraw i dań do prestiżowej nagrody „Perła 2013”.

Warto dodać, iż w/w produkt p. Ireneusza Junga w konkursie kulinarnym „Smaki Pojezierza”, który odbył się podczas Targów Inicjatyw Lokalnych i Awangardowych TILiA 2013 w Lipianach w kategorii „Produkty regionalne lub tradycyjne pochodzenia zwierzęcego” znalazł się na pierwszym miejscu spośród 35 produktów, a  boczek wędzony  na trzecim.

Cieszy nas fakt, iż p. Jung na tym nie zamierza poprzestać, gdyż - jak twierdzi - ma teraz większą motywację do podejmowania kolejnych inicjatyw zmierzających do uzyskania tytułu ‘Perły” i wpisu produktu na Listę Produktów Tradycyjnych.

Autor: Anna Garzyńska

Gratulujemy zwycięstwa i życzymy powodzenia w kolejnych etapach!

 


27.07.2013 r.

Najlepsze produkty i najlepsze potrawy regionu. Znamy zwycięzców Naszego Kulinarnego Dziedzictwa


Cały tekst: http://szczecin.gazeta.pl/szczecin/1,34942,14346221,Najlepsze_produkty_i_najlepsze_potrawy_regionu__Znamy.html#ixzz33f0RNygk
 
 

 

 

Korzystanie z serwisu oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki. Nie pokazuj więcej tego powiadomienia